KIYMALI TAVA BÖREĞİ




Sahur için pratik ve doyurucu bir tarif. Kıymalı iç harcını önceden hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Böylece sadece pişirmesi kalır sahura.

© 3yufka

İç harcı için :
© 100gr kıyma
© 1 soğan
© 1 çay kaşığı tuz
© 1 çay kaşığı pulbiber
© 1 çay kaşığı karabiber
© 1 tutam maydanoz (isteğe bağlı)

© Yarım su bardağı sıvıyağ
© Yarım su bardağı süt
© 2 çorba kaşığı yoğurt
© 1 yumurta


Soğanları küp küp doğrayıp, az yağda kavurun. Üzerine kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kıymalar kavrulunca tuzu, pulbiberi, karabiberi ve maydanozu ilave edip ocaktan alın.

Ayrı bir kapta sıvıyağ,süt,yoğurt ve yumurtayı çırpın.
Böreği yapacağınız tavayı yağlayın. 1 bütün yufkayı tavaya serin, kenarları dışarıda kalacak. Diğer 2 yufkayı 2 ye bölün. Yufkanın üzerine yoğurtlu karışımdan dökün, 2.yufkanın yarısını tavaya serin.  Karışımdan ve kıymanın 1/3’ünü koyun. Yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. En son yufkayı koyduktan sonra ilk yufkanın kenarlarını kapatın. Altı, üstü kızarana kadar pişirin. Böreği büyük bir servis tabağı yardımı ile çevirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

YEŞİL MERCİMEK SALATASI





Veee sırada çok faydalı bir salata tarifimiz var.
Yeşil mercimekte, % 24 oranında protein bulunur. 1 kilo mercimek, 1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır.Anne sütünü arttırır. Kandaki kolestrol oranını düşürür.

Bu kadar yararlı bilgiden sonra tarifimize geçelim.

Malzemeler
© 2 su bardağı yeşil mercimek
© Yeşil soğan (yoksa kuru soğan)
© Maydanoz
© Domates
© Zeytinyağı
© Limon, Tuz
© Nar ekşisi ve sumak (isteğe bağlı)

Yeşil mercimekler haşlanır. Haşlanan mercimekler soğuk su ile yıkanır.
Daha sonra yeşil soğan, bol maydanoz, domateste doğranarak eklenir. 
Zeytinyağı, limon, tuz ve istenirse sumak ve nar ekşisi de ekleyerek servis edebilirsiniz.
Ancak resimde de gördüğünüz gibi ben evde yeşil soğan olmadığı için kuru soğan ile yaptım. Bu şekli ile de çok lezzetli oldu. Ancak kuru soğan kullanırsanız tuzla ovup yıkamayı unutmayın.
Ayrıca ben ekstra olarak taze nane de ekledim. İsteğe göre başka malzemelerde ekleyebilirsiniz…

Afiyet olsun.

PATATES PÜRELİ EBEM KÖFTESİ





Malzemeler (8 köfte için)
© 500 gr orta yağlı kıyma
© 2 yemek kaşığı zeytinyağı
© 1 yumurta
© Yarım paket kabartma tozu
© 1 diş sarımsak
© 1 küçük soğan
© 1 tutam maydanoz
© Baharatlar (1 er tutam kimyon, karabiber, kırmızı biber)
© Un

Soğanı ve sarımsağı suyunu çıkarmadan rondoda doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın.
 Un hariç, bütün malzemeleri ekleyip yoğurun. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar un ekleyip, yoğurun.
Yoğurduğunuz köfteyi 8 parçaya ayırın.  Parçaları altına ve üstüne un serperek tatlı tabağı boyutunda açın.
Tavaya bir tatlı kaşığı sıvıyağ koyup, her tarafına yayın. Köfteleri birer birer orta ateşte çevirerek kızartın(köfteleri düz bir tabak yardımıyla tavada çevirebilirsiniz).

Patates Püresi için:
© 4 büyük patates
© 1 su bardağı süt
© 100 gr rendelenmiş kaşar

Patatesleri yıkayıp, haşlayın. Haşlanan patatesleri soyup rondodan geçirin. Patatesleri bir tencereye koyup, sütü ve kaşar peynirini ekleyerek, kısık ateşte kaynayana kadar karıştıtarak pişirin.

Köfteleri servis tabağına alın, üzerine püre koyarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

KUPTA TİRAMİSU





İftar sonrası canım çok tatlı istiyor. Ama ben sütlü tatlı sevenlerdenim.
Bu yüzden tiramisu bizim evde çok sık yapılan bir tatlı. Bu sefer değişiklik olsun kupta yapalım dedim. Aşağıdaki tariften fotoğrafta gördüğünüz kuplardan 5 tane çıktı.
Malzemeler


©  4 su bardağı süt
©  1 yumurta
©  3 kahve fincanı un
©  3 kahve fincanı toz şeker
©  1paket labne peyniri (200gr)

© Hazır Pandispanya (Kupların dibine koymak için)
© Pandispanyayı ıslatmak için ½ su bardağı süt ve ½  çorba kaşığı nescafe

Kremayı hazırlamak için 4 bardak süt, un, şeker, yumurta tencereye koyup, devamlı karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayınca ocaktan alıp, ılımasını bekleyin, içerisine labne  peynirini koyup, mikserle çırpın.
Kaselerin dibine 1 er kaşık krema koyun, üzerine birer parça pandispanya koyun. ½ su bardağı süt ve ½  çorba kaşığı nescafe karıştırıp pandispanyaları ıslatın.  Kremayı kuplara paylaştırın. Mümkünse 1 gece buzdolabında bekletin. Üzerine kakao serperek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE




Bu sıcaklarda insanın canı çoğu zaman sıcak yemek istemiyor. Bu aşamada da zeytinyağlılar ve salatalar devreye giriyor. Çok sık yaptığım ve severek yediğimiz bir yemek fasulye. Çoğumuz biliyoruz zaten yapılışını ama sitede bulunsun istedim.


Malzemeler
© 1 kg. taze fasulye
© 3-4 soğan
© 3 domates
© 3 çorba kaşığı zeytinyağı
© 2 diş sarımsak
© 1 fiske tuz
© 2 kesme şeker

Fasulyeleri yıkayıp, temizleyin (Ben genelde kenarlarını keserek temizliyorum).
Soğanları ve domatesleri küp küp doğrayın.  Ben ayrı ayrı kavurmakla uğraşmıyorum.
Bütün malzemeleri tencereye koyup  çok kısık ateşte kendi suyu ile pişirin. Kesin pişme süresi veremiyorum çünkü fasulyenizin cinsine göre değişiyor, ama 45 dakika civarında pişiyor.  Piştikten sonra başka bir kaba boşaltın, soğuduktan sonra servis yapın (mümkünse birkaç saat buzdolabında bekletin).

Afiyet olsun.

LAZANYA


Fırına girmeden önce

Nar gibi kızardıktan sonra :))




Malzemeler :
© 9 yaprak lazanya
© 250 gr. Kıyma
© 4 büyük soğan
© 1 diş sarımsak
© 1 yemek kaşığı soya sosu
© 1 yemek kaşığı zeytinyağı
© Tuz, karabiber, kimyon

Beşamel Sos için :
© 1 lt. süt
© 2 yemek kaşığı un
© 1 yemek kaşığı zeytinyağı
© 1 tutam tuz

Soğanları küp küp doğrayın, sarımsağı da doğrayıp, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile soğanlar suyunu çekene kadar soteleyin. Üzerine kıymayı ilave edip, sotelemeye devam edin. Soya sosunu ve baharatları ilave edin, karıştırıp ocaktan alın.
Beşamel sosu hazırlamak için; Unu yağ ile pembeleşene kadar devamlı kavurun, 1 lt. sütü ve tuzu ilave edin. Çırpıcı ile devamlı karıştırarak, kaynamasını bekleyin. Beşamel sosdan 1 kase ayırın (Lazanyanın üzeri için).

Fırın kabını yağlayın. 3 adet lazanya yaprağını koyup, tencerede kalan beşamel sosun yarısını  lazanyaların üzerine dökün, kıymalı karışımında yarısını koyun. 1 kat daha bu şekilde tekrarlayın, en üste son kalan 3 yaprak lazanyayı koyun. Lazanyaların üzerine ayırdığımız 1 kase beşamel sosu yayın.  Üzerini folyo ile kapatın. 180 derecede 20-25 dakika pişirin.

Afiyet olsun.



TAZE FASULYELİ YOĞURT ÇORBASI



İftarda mutlaka az da olsa çorba yememiz gerekiyor. İglo ile pratik lezzetler kursunda yapmıştık bu çorbayı, çok da güzel olmuştu. Denemenizi tavsiye ederim.
© 200 gr İglo taze fasulye
© 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
© 1 diş sarımsak (yemeklik doğranmış)
© 2 yemek kaşığı tereyağ
© 5 su bardağı tavuk suyu
© 1 su bardağı yoğurt
© 1 adet yumurta
© 3 yemek kaşığı un
© 1 yemek kaşığı kuru nane

Fasulyeyi halka şeklinde doğrayın. Soğanları ve sarımsağı tereyağında soteleyin. Fasulyeyi de ekleyip 3dk. soteleyin. Tavuk suyunu ekleyip, kaynatın. Başka bir kapta yoğurt, yumurta ve unu karıştırıp, terbiye haline getirin. Tencerede kaynamakta olan çorbanın suyundan, bir kepçe alıp yavaş yavaş terbiyenin üzerine ilave edin. Terbiyeyi, çorbanın üzerine ekleyip, kaynatın. 1 yemek kaşığı tereyağını kızdırın ve üzerine nane ekleyin. Naneli karışımı çorbanızın üzerine dökün. Sıcak servis yapın.

PATATES TOPLARI



Çok çooook kolay bir tarif... Ama cankurtaran cinsinden işte...
Acil misafiriniz geliyorsa vaktiniz ve çok malzemeniz yoksa ideal.  Ayrıca patates çok tok tuttuğu için sahur içinde hazırlayabilirsiniz.
Bilinen bir tarif ancak fikir olsun diye eklemek istedim...
Malzemeler demiyorum çünkü tek malzeme var o da patates:))

Patatesleri küp küp(küçük olmasın)  doğrayarak tuzlu suda haşlayın, sıcakken ezerek içine istediğiniz baharatları (kırmızı biber, karabiber,kimyon,nane,kekik vs..) ekleyin. Sonra ceviz büyüklüğünde toplar yaparak servis tabağına koyun.
İsterseniz  bir kasede yoğurt ve mayonezi çırparak sos hazırlayıp üzerine dökebilirsiniz. Yoğurt sosunun üzerine de kırmızı biber ve yağ yakarak gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

HÜNKAR BEĞENDİ




Ramazan'a çok güzel bir tarifle başlamak istedim. Bizim misafir sofralarında bol bol yaptığımz bir tarif. Annem (eşimin annesi) çok güzel yapar Hünkar Beğendiyi. Etleri kısık ateşte kendi suyuyla uzun bir süre pişirir ve zeytinyağı kullanır, lokum gibi olur.


Et Sote için :
© 500 gr. Yağsız kuşbaşı
© 4 büyük soğan
© Yarım tatlı kaşığı domates, Yarım tatlı kaşığı tatlı biber, Yarım tatlı kaşığı acı biber salçası
© 1 tatlı kaşığı soya sosu
© 1 yemek kaşığı zeytinyağı
© Baharatlar (tuz,kimyon, karabiber, köri, yenibahar)
© 1 kesme şeker

Beğendi için :
© 4 patlıcan
© Yarım yemek kaşığı un
© 1 yemek kaşığı zeytinyağı
© 1 su bardağı süt
© 100 gr. Rendelenmiş kaşar
© Tuz

Sote için; doğranmış etleri çok kısık ateşte suyunu çekene kadar soteleyin. Soğanları minik küp şeklinde doğrayıp, 1 kaşık zeytinyağı ile kısık ateşte, etlerle beraber suyunu çekene kadar öldürün. Salçaları ve 1 çay bardağı su ilave edip, kaynatın. Son olarak soya sosu, baharatlar  ve 1 kesme şeker ilave edin.

Beğendi için; patlıcanları yıkayıp, kurulayıp, üzerine birkaç kesik atarak fırında közleyin. Kabuklarını soyup, rondodan geçirin.
Unu 1 yemek kaşığı z.yağı ile devamlı karıştırarak pembeleştirin, patlıcanları ilave edin, kısık ateşte kıvama gelene kadar karıştırın. Sütü, kaşarı ve tuzu ilave edin. Kaşarlar eriyince altını kapatın.

Not: Et soteyi önceden hazırlayabilirsiniz ama beğendiyi servise yakın pişirmenizi tavsiye ederim, çünkü ısıtılınca kaşarlar kıvam kaybediyor.

Afiyet olsun.

RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ




Ramazan ayının başladığı bir günde Peygamber Efendimiz Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu:
“İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah’ın rahmeti sizi kuşatır. O ay, yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir. Dualar kabul olunur. Allah sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı iftihar eder. Öyle ise kulluğunuzla kendinizi Allah’a sevdirin. Asıl bedbaht olan da, bu ayda Allah’ın rahmetinden nasibini alamayandır.“
Allah tuttuğumuz orucumuzu ve dualarımız kabul etsin. Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim.

FRAMBUAZLI BROWNIE


Yine çikolatalı bir tarifle devam ediyoruz. Tarifte oda sıcaklığında servis edin diyor fakat ben ertesi güne kalan kısmını yiyince çok daha beğendim. Yoğun çikolatalı ve frambuazlı harika bir brownie, denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Şu sıcak günlerde 1 top dondurma ile servis ederseniz daha da güzel olur bence.

Malzemeler :
© 200gr tereyağ (oda sıcaklığında)
© 2 paket (160gr) bitter çikolata
© 3 adet yumurta
© 1,5 su bardağı toz şeker
© 1 su bardağı un
© 4 yemek kaşığı kakao
©100 gr frambuaz

Çikolataları kırın, benmari usulü eritin (Su kaynayan tencerenin üzerine başka bir kap koyun, 2. Kap suya temas etmeyecek şekilde, alttaki suyun buharı ile çikolatalar eriyecek).
Eriyen çikolataları ocaktan alın, içine tereyağını koyun, ılımaya bırakın.
Yumurtaları kırın, şekeri ekleyip, çırpın. Kakao ve unu eleyerek ekleyin, karıştırın.
Tereyağ, çikolata karışımını ekleyin. Son olarak frambuazları ekleyip, yağlanmış bir kaba boşaltın (Ben kare borcam kullandım).
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30 dakika pişirin, fırını kapatıp 5 dakika fırından çıkartmadan bekletin.
Browniyi oda sıcaklığındayken servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


ÇİKOLATALI KURABİYE



Malzemeler :
© 125gr. tereyağı,
© 2 yumurta
© 80gr. bitter çikolata
© Yarım su bardağı pudraşekeri
© Yarım su bardağı tozşeker
© 2 su bardağı un (yaklaşık)
© 2 yemek kaşığı kakao
© 1 tutam tuz
© 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
© 1 paket vanilya

Kısık ateşte tereyağı ve çikolatayı karıştırarak eritin. Ocaktan alın, toz şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Yumurtaları tek tek kırarak karıştırmaya devam edin. Un, kakao ve kabartma tozunu aynı anda eleyin ve karışıma ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Pudra şekerini bir kaseye alın. Fırın tepsisini 160 drece sıcaklıkta ısıtın. Soğumuş hamurdan tatlı kaşığı yardımıyla alıp hafifçe pudra şekerine buladığınız elinizle yuvarlak yapıp pudra şekerine bulayın ve tepsiye dizin. Isıtılmış tepside 10-15 dakika arası pişirin. 2-3 dakika sonra spatula yardımıyla tepsiden alarak soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.

FASULYE DİBLE




Malzemeler :

© Yarım kg. taze fasulye
© 1 adet kuru soğan
© 2 çorba kaşığı tereyağ
© 2 yumurta
© Tuz, karabiber
© Süslemek için birkaç yaprak maydanoz

Fasulyeleri yıkayıp,saplarını keserek enine doğru küçük küçük doğrayalım.
Doğradığımız fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayalıp, süzelim.
Tencereye tereyağını koyup soğanları küp küp doğrayıp, kavuralım.
Kavrulan soğanların üzerine fasulyeleri ekleyip, tuz ve karabiber ilave ederek biraz kavuralım. Daha sonra yumurtaları kırıp,karıştıralım,  yumurtalar pişinceye kadar bekleyelim.
Üzerini maydanoz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Not: Sarımsaklı yoğurt ile de çok güzel oluyor.

Afiyet olsun.

SEMİZOTU SALATASI



Bu sıcaklarda ağır yemekler hiç yenmiyor. En iyisi salata ve zeytinyağlı yemekler. Bu salatada bu sıcak günlerde çok güzel gidiyor. Genelde semizotunu yoğurtlu yaparım. Ama bu hali de çok güzel inan ki, denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler :

© 1 demet semizotu
© 3 adet kırmızı biber
© 2 adet sivri biber
© 1 kutu konserve mısır
© 1 adet salatalık
© 1 adet domates
© Yarım kuru soğan
© Yarım su bardağı ceviz
© Nar ekşisi
© Zeytinyağı
© Limon
© Tuz
Semizotunu temizleyip doğrayın. Mısırın suyunu süzün, diğer malzemeleri de doğrayıp hepsini karıştırın. Cevizi, nar ekşisini, zeytinyağı, limon ve tuzu ekleyin.

Afiyet olsun.

SUPANGLE

, T




Malzemeler :
© 4 su bardağı süt
© 1 yumurta
© 6 tatlı kaşığı kakao
© 1 su bardağı şeker
© Yarım su bardağı un
© 1 paker bitter çikolata (80 gr’lık karelerden)
© Kaselere koymak için biraz kek

Öncelikle 4 su bardağı süt ile yumurtayı mikserle çırpın. İçerisine kakao, toz şeker ve unu ekleyip tekrar mikserle çırpın. İyice karışınca ocağa koyup devamlı karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca içerisine parçalara ayırdığınız çikolatayı atıp 1-2 dakika daha kaynatın.
Kekleri küp küp kesip kaselerin dibine koyun, sütle ıstlatın. Supangleyi kaselere paylaştırın.
(Fotoğrafta gördüğünüz kaselerden 4 adet çıktı). Buzdolabına koyup, soğumasını bekleyin.
Üzerine hindistan cevizi, fındık veya fıstık serperek servis  yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.