Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı,
Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi
de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir.
Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması,
Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte
yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un,
oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i
Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi,
Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure
günü oldu. Hepimizin aşureleri kabul olsun inşallah.
Tarif Mutfak Sırları'ndan. Nilay Hanım'ın güzel anlatımını aynen aktarıyorum. Tarife burdan ulaşabilirsiniz.
©
250 gram buğday
© 200 gram nohut
© 200 gram kuru fasulye
© 200 gram kuru Üzüm
© 100 gram kuru İncir
© 100 gram kuru Kayısı
© 100 gram fıstık
© 3 su bardağı toz şeker
© 1 yemek kaşığı tarçın
© 15 – 20 su bardağı su
© 200 gram nohut
© 200 gram kuru fasulye
© 200 gram kuru Üzüm
© 100 gram kuru İncir
© 100 gram kuru Kayısı
© 100 gram fıstık
© 3 su bardağı toz şeker
© 1 yemek kaşığı tarçın
© 15 – 20 su bardağı su
İsterseniz Kuş üzümü, Üzüm, File Badem, Hindistan cevizi, File Fıstık kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı
kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik
tencereye alın.* 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın ( içine 2 tarçın çubuğu atarsanız kokusu mükemmel oluyor).
* Fasulye ve nohudu süzüp ayrı kaplarda haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim).
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.
* Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
* Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
* Kıvamını koyu tutmak isterseniz bir çay kaşığını ucuyla aldığınız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyin 1 – 2 dakika daha kaynatın.
* Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyin. Sıcakken süslemeyin malzemeler içine çöker.
Not: Kettle ya
da çaydanlıkta sürekli sıcak su bulundurun çünkü koyulaştıkça ekstradan su
eklemeniz gerekebilir.
Afiyet olsun.
ellerine sağlık canım.afiyet bal olsun.sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık,Allah kabul etsin
YanıtlaSilAllah kabule tsin inşaAllah..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.
Teşekkür ederim, hepimizinkini kabul etsin inş.
YanıtlaSilAllah kabul etsin...
YanıtlaSil