Erzurum’luların sıkça yaptığı besin değeri yüksek, yapımı emek isteyen zengin bir yöresel çorbadır.
*1 kase aşurelik buğday
*200gr orta yağı kıyma*1 orta boy soğan
*Yaklaşık 1kg yoğurt
*2 çorba kaşığı un
*Tuz,karabiber
*Tereyağ
*Aşotu
Aşurelik buğdayları düdüklüde haşlayın. Kıymayı tuz ve
karabiberle iyice yoğurup minik yuvarlak köfteler yapın. Haşlanan buğdayları
tencereye alın, sıcak su ilave edip pişirmeye devam edin, kaynayan buğdayların
içine köfteleri atın, köfteler pişince altını kapatıp ılımaya bırakın.
Ayrı bir kaba yoğurdu koyun, yoğurdun üzerine buğdayın
ılıyan suyundan yavaş yavaş ilave edip çırpın. Yoğurda unu da ilave edip iyice
çırpın. Hazırladığımız yoğurtlu karışımı buğdaylara yavaş yavaş ilave edin ve
devamlı karıştırın, kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Ayrı bir tavaya bol tereyağ ve minik minik doğradığınız
soğanları ilave edin, soğanlar çok kavrulmasın, renginin sarıya dönmesi
yeterli. Soğan ve tereyağını kaynamaya devam eden çorbaya ilave edin, tuzu
ekleyin, 10dakika sonra aşotunu ekleyip aşotu ile 5 dakika daha pişirip altını
kapatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder