ERZURUM AYRAN ÇORBASI



Erzurum’luların sıkça yaptığı besin değeri yüksek, yapımı emek isteyen zengin bir yöresel çorbadır.

*1 kase aşurelik buğday
*200gr orta yağı kıyma
*1 orta boy soğan
*Yaklaşık 1kg yoğurt
*2 çorba kaşığı un
*Tuz,karabiber
*Tereyağ
*Aşotu

 
Aşurelik buğdayları düdüklüde haşlayın. Kıymayı tuz ve karabiberle iyice yoğurup minik yuvarlak köfteler yapın. Haşlanan buğdayları tencereye alın, sıcak su ilave edip pişirmeye devam edin, kaynayan buğdayların içine köfteleri atın, köfteler pişince altını kapatıp ılımaya bırakın.

Ayrı bir kaba yoğurdu koyun, yoğurdun üzerine buğdayın ılıyan suyundan yavaş yavaş ilave edip çırpın. Yoğurda unu da ilave edip iyice çırpın. Hazırladığımız yoğurtlu karışımı buğdaylara yavaş yavaş ilave edin ve devamlı karıştırın, kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Ayrı bir tavaya bol tereyağ ve minik minik doğradığınız soğanları ilave edin, soğanlar çok kavrulmasın, renginin sarıya dönmesi yeterli. Soğan ve tereyağını kaynamaya devam eden çorbaya ilave edin, tuzu ekleyin, 10dakika sonra aşotunu ekleyip aşotu ile 5 dakika daha pişirip altını kapatın.

 Not: Aşotu olmayanlar tereyağ soğan karışımına nane ekleyeblirler.

 Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: