Pişmemiş hali
Lahanagillerden bir bitkidir. Piramit Karnıbahar aslında
brokoli ve yabani karnıbahar'ın melezi.... Fosforlu çağla yeşili renginde.
Kendini tekrarlayan (fraktal) fibonacci spirali şeklinde yapılardan oluşan bir
kuleyi andırıyor. Tadı normal karnabahar tadına çok benziyor. Ona "minare" diyenler
de var, "İtalyan Brokolisi" diyenler de var...
İlk kez 16. yüzyılda İtalya'da bulunan Piramit Karnıbahar'ın yine
İtalya'dan dünyaya yayıldığı düşünülüyor... Türkiye'de Antalya,
İzmir ve Kırklareli'nde de yetiştiriliyor
C vitamini olarak diğer karnabaharlardan daha
zengindir. Pişirilirken dikkat edilmesi
gereken 3-4 dakika kaynayan suda
bekletmek, fazla pişirilirse özelliği değişir, hoş olmaz.
C vitamininin çabuk uçup gittiğini düşünürsek C vitamini
bakımından zengin sebze ve meyveleri taze ve çiğ olarak, kesip uzun süre
bekletmeden yemek daha iyidir.
Karnabaharı kaynayan suya atın. 3-4 dakika haşlayın,
süzün. Soğuyunca üzerine zeytinyağı ve limon döküp yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder