AŞURE




Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un, oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. Hepimizin aşureleri kabul olsun inşallah.
 
Tarif Mutfak Sırları'ndan. Nilay Hanım'ın güzel anlatımını aynen aktarıyorum.  Tarife burdan ulaşabilirsiniz.

  Malzemeler :
© 250 gram buğday
©
200 gram nohut
©
200 gram kuru fasulye
©
200 gram kuru Üzüm
©
100 gram kuru İncir
©
100 gram kuru Kayısı
©
100 gram fıstık
©
3 su bardağı toz şeker
©
1 yemek kaşığı tarçın
© 15 – 20 su bardağı su

 Süsleme için:
Fındık,nar,ceviz ve tarçın kullandık.
İsterseniz Kuş üzümü, Üzüm, File Badem, Hindistan cevizi, File Fıstık kullanabilirsiniz.

Yapılışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.
* 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın ( içine 2 tarçın çubuğu atarsanız kokusu mükemmel oluyor).
* Fasulye ve nohudu süzüp ayrı kaplarda haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim).
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.
* Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
* Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
* Kıvamını koyu tutmak isterseniz bir çay kaşığını ucuyla aldığınız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyin 1 – 2 dakika daha kaynatın.
*  Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyin. Sıcakken süslemeyin malzemeler içine çöker.


 Not: Kettle ya da çaydanlıkta sürekli sıcak su bulundurun çünkü koyulaştıkça ekstradan su eklemeniz gerekebilir.
 
Afiyet olsun.

5 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

ellerine sağlık canım.afiyet bal olsun.sevgiler.

aycan dedi ki...

Ellerine sağlık,Allah kabul etsin

Unknown dedi ki...

Allah kabule tsin inşaAllah..
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.

ELANIN TARIFLERI dedi ki...

Teşekkür ederim, hepimizinkini kabul etsin inş.

sibelyalcincom dedi ki...

Allah kabul etsin...