GÜLLAÇ




Ramazan gelince benim aklıma tatlı olarak güllaç geliyor.
15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yenilirdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve (tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” oldu.
Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllacın 200 gramında yaklaşık 300 kalori bulunuyor. Bugün Türkiye’de yılda ortalama 250 ton üretiliyor, bunun yüzde 85i Ramazan’da.
Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor. İdeal yaprak ağırlığının 30-35 gram olması gerekiyor. Ağırlık artarsa güllaç lapalaşıyor, azalırsa kırılıyor.
Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir. Günümüzde arzuya göre koyulan gülsuyu, Osmanlı Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu gerekçesiyle mutlaka eklenirdi. Güllaç ismi de bir bakıma buradan gelmektedir(yazı vikipedia’dan alınmıştır).

Malzemeler :
© 1 paket güllaç (Saffet Abdullah 400gr.kullandım)
© 3 lt.süt.
© 800gr. Şeker
© 1 paket vanilya
© Üzerini süslemek için isteğinize göre fındık, fıstık, nar
© İsteğe göre meyve

3lt. sütü tencereye boşaltın. İçerisine şekeri ilave edip ocağa koyun,kaynatın. Kaynayınca vanilya ekleyip, ocaktan alın.  Sütün ılık olması gerekiyor,ısısını kontrol etmek için parmağınızı batırın, ne çok soğuk, ne de çok sıcak olacak.
Sütün 1 kasesini ayırın(servis yapmadan önce üstüne dökmek için).
Geniş bir tepsiye 1 kepçe süt dökün. Üzerine 1 adet güllaç yaprağı koyun, üzerine tekrar süt dökün.
Aynı şekilde yapraklar bitene kadar devam edin. Kalan sütü güllacı üstüne dökün. Süt gözünüze fazla gelebilir, ama güllaç sütün hepsini çekiyor.  Servis yapmadan önce ayırdığınız sütü güllacın üzerine dökün. İsteğinize göre süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Not : Ramazan bitmeden güllaç stoğu yapabilirsiniz. Çünkü paketi açmadan raf ömrü 2 yıl.
Birde 400 gr güllaç kalabalık misafirleriniz için ideal. Ama 4-5 kişiye yapacaksanız paketin yarısını kullanmanızı tavsiye ederim


Afiyet olsun.

6 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.birda şu kelime doğrulamayı kaldırabilirsen sevinirim.geçmesi çok zor.sevgiler.

ELANIN TARIFLERI dedi ki...

Tesekkurler. Kelime dogrulamayi kaldirdim. Sevgiler.

aycan dedi ki...

Ramazan demek güllaç ve hurma demek,ellerine sağlık arkadaşım çok güzel olmuş

sevilay dedi ki...

Arkadaşım yine döktürmüşsün.. ellerine sağlık.. her zaman ki gibi harika göünüyor...

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerine sağlık canım..nefiss görünüyor..sevgiler..hayırlı günler:))

ELANIN TARIFLERI dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlar. Hepinize hayırlı günler.